«EZIT»

Ezit să afirm că există sau nu vedete. Dar iată că-mi calc pe inimă și zic: «avansăm, ne perfecționăm, ne clarificăm și tocmai cînd ni se pare că totul este cum nu se poate mai limpede»… din senin a apărut ideea. Unii zic că nu, dar cineva îi combate cu vehemență și ceea ce-mi place mie în mod deosebit este faptul că se trage de la 11 metri cu o precizie uluitoare, zguduind barele porții. Bine a sesizat acel cineva că la noi există adevărate genii ale absolutului perfect-invers.
Că există vedete, că nu există, este mai puțin important. Cert este insă că mie îmi ies fotografiile de sub tipar exact invers de cum le programez. Factori de osîndă există berechet și pentru edificarea dumneavoastră m-am adresat unui pilot de cursă lungă.
— Vă plac coperțile noastre color cu vedete?
— Numai pînă la Suceava, că la ora 16.00 mă întorc!
— Mulțumesc.
M -am adresat unui grup de lucrătoare de la Cooperativa «Igiena».
— Ce părere aveți?
Au fost unanime în părerea că o vedetă trebuie bine, chiar foarte bine coafată, motiv pentru care scriu acest material ca să le combat, pentru că personal sunt pentru părul în vînt… ușor dirijat, și asta numai pentru simplul motiv că am o idee fixă în privința pseudoinstantaneului.
Din momentul stabilirii unei noi coperți, pe principiul «ăștia-s jucătorii, cu ei intrăm pe teren», fotograful-reporter are de înfruntat ciclul obsedant al revenirii, din șase în șase luni, a mereu acelorași vedete, de parcă au secat definitiv izvoarele unor proaspete forțe artistice.
De altfel, de fiecare dată, și eu și vedeta sperăm să ne recunoaștem reciproc. Eu ca stil și culoare, dînsa ca fiind… tot dînsa. Noroc de amîndoi, că ceea ce se numește literă marchează dedesubtul fotografiei, pe vedetă cu nume propriu iar pe mine ca autor.
— Vă rog să vă îmbrăcați în ceva albastru.
— Lasă, dragă, că rîndul trecut mi-ai spus în galben și am ieșit verde, îmi răspunde vedeta.
— Păi, eu, draga mea?… Doar ai văzut filmul!
— Să zicem… dar gene să știi că n-am, fiindcă garderobiera este învoită pînă luni.
Și iată am ajuns în momentul sacru al fotografiei.
96% din vedetele mele îmi pun invariabil trei întrebări de căpătîi:
1) Cum să mă pieptăn?
2) Cu ce să mă îmbrac?
3) Cum să stau?!

MAREA TAINĂ

Dacă nu mă vor omorî confrații pentru destăinuirea secretului profesional, o să vă împărtășesc cîte ceva din marea taină. Ce înseamnă, de fapt, fotografia unei vedete? Fotografia unei vedete este acel ceva atrăgător care-l decide pe cititor în primele 60 de secunde să «cumpere» vedeta. Doresc din tot sufletul acest lucru și de aceea mă străduiesc, mă străduiesc, mă străduiesc!
Emoția premierei. Emoția aceea sfîntă a unghiului favorabil, emoția luminii transparente pe care o modulez savant punînd în valoare acest minunat tablou pe nume FEMEIA. Este interesant cum reușește o vedetă să întinerească o dată cu trecerea timpului. Mai sigură în mișcare, un fard nostim, o șuviță rebelă creează acea chemare a peliculei plină de inspirații.
În afara meșteșugului de a încărca pozitivul cu nuanțele complimentare ale culorilor, există mediane transcrise, tot savant, în bucola unei coperte. Fluidul luminii se înscrie, așadar, într-o paletă proaspătă, nu neapărat idealului de frumos, dar neapărat interesant, sau șic, sau sobru robust, sau voit întrebător — ceea ce noi vom stopa într-un cadru absolut convenționaI. Nimeni nu poate avea altă pretenție, în afară de faptul că unul din punctele enumerate mai sus trebuie neapărat atins.

DESTĂINUIRE

În general, caut o dimineață blîndă. Înainte de executarea unei fotografii color cu o vedetă în cadru, mă înviorez cu o baie rece. Beau ness-cafe răsfoind în acest timp toate schițele făcute decuseară. Dacă, de exemplu, vedeta este blondă, introduc în recuzita de fond ceva maron-palid, pentru ca bulinele verzi din rochia vedetei să se desprindă comercial. În general, nu dau cu rouge, așa că asta nu e o problemă. Problema este însă dacă trebuie vînt, în cazul că aș avea o moară pictată în planul doi, iar în prim plan dînsa ar fi despletită. În acest caz vîntul trebuie să-l exclud, pentru că în comerț nu există ventilator destul de puternic. Asta în primul rînd. În al doilea rînd, nu există bon care să se poată deconta peste 99 de lei. Vă spun toate astea, pentru că face parte din canoane și de ce să nu fericesc lumea din cornul abundenței celor știute ? Din acest punct de vedere, toți suntem de acord că un băiat talentat poate fotografia o balustradă, care apoi să arate ca un Lincoln-Zephir cu frînă elicoidală și celulă foto-electrică. Așa s-a născut de altfel și ideea salvatoare că «merge și așa».

CE AM AUZIT

Am auzit bunăoară că Verushka, cînd este fotografiată,se zbate după fiecare clănțănit al aparatului, luînd cu de la sine îngăduință altă postură: ba blîndă, ba fatală, ba frumoasă, din profil, din față sau din troacar. Dînsa își sincronizează mișcările atît de precis, încît privirea îi este întotdeauna în deplină concordanță cu picioarele, iar mîinile creează acea voltă componistică la care rîvnește orice profesor al liniei de aur, atunci cînd ne demonstrează echilibrul profesional. Se mai zice că odată tot Verushka a suduit un fotograf cam nătîng care nu «împușcase» în 14 secunde 12 imagini diferite.
96% din vedetele mele mă întreabă de fiecare dată:
1) Cum să mă îmbrac?
2) Cum să mă pieptăn?
3) Cum să stau?
Este momentul forte, cînd toată inspirația mea se năruie, se prelinge ca dulceața pe cuțit, simțind cum cineva îmi vîră cu de-a sila în urechi o mie de pocnitori, iar altcineva le dă foc!

Aurel MIHAILOPOL
iulie 1970